onsdag 28 november 2007

Tomten och hanses renar

Nu börjar det bli dags att göra iordning adventskalendern till storkillen. Jag sydde den förra året och det var ett riktigt "måndagsprojekt" kan man säga. Allt startade bra men när jag fått fast motivet, mellanlägg och de rutiga kanterna råkade det komma vattenånga på ett ställe... ve och fasa, jag hade använt en penna som inte var vattenfast till konturerna när jag ritade figurerna och det bara flödade ut färg på den vita bakgrunden. Försökte blöta ner alltihop för att få bort färgen vilket resulterade i att det rutiga tyget färgade av sig och bordsfilten som jag använde till mellanlägg krympte.

Tänkte slänga eländet, men nästa dag hade jag repat mod/jäklar anamma och på något sätt gick det att rädda kalendern med ett nödrop. Målade på lite vit färg på linnetyget, pöste på med glitter också för att få det mer snölikt, lakade ur det röda som blött in i de vita rutorna och pressade ut bordfilten något. Nåja, sonen blev iallafall glad och nu kan man ju se tillbaks på det med ett leende. Men det är kämpigt att skratta i uppförsbacke!

Ligger här och väntar på paket...

Grundidén är från boken Jul med Tildas vänner, något omarbetad. Har använt linnetyg, rutig bomull, hobbyfilt, bordsfilt, vlisofix, guldsnöre, små pärlor och ett gammalt lakan som bakstycke. Paketen knyts fast på genomskinliga knappar.

fredag 23 november 2007

Japaner part II

Råkade på en fantastisk samlingsida med japanska böcker och sidor därur. Jag lovar, man kan bli sittande i timmar, om man inte har något bättre för sig... *host*

Rätta mig om jag har fel, men är inte detta walldorfdockor? Det står ju t o m text på svenska. Ett bra sätt att använda velourspill eller hur. Här hittar man den.

Sen hade de en massa böcker med hundkläder också, både sydda och stickade . En regnkappa måste ju jycken ha:

och givetvis en kimono:

Om man skyndar sig så hinner man kanske sticka juldressen:

Ytterligare en julvariant som nog inte tar så lång tid att göra färdig:

Kan det vara möjligt att de klemar mer med hundarna i Japan än vad de gör i Frankrike? Troligt, efter att ha sett detta!

Samlingssidan ser helskum ut men det är bara att klicka sig fram och se var man hamnar. Förutom hundkläder och leksaker finns här många tips på väskor, lappteknik och broderier bl a. Jag har inte lyckats luska ut vad bokstavskoderna står för. Det är ibland beskrivningar och mönster som kan vara användbara, om man har en stor skärm samt kunskaper i japanska, hihi! Men det är utförliga bilder så man kan filura endel själv med.

Men nu har jag inte tid att sitta här, måste sy mig en hamburgare med extra allt, och sushin ser ju också mumsig ut!

tisdag 20 november 2007

Mys-pysen

Har gått och fundrat ett tag på vad jag skulle sy för plagg av mönstren jag hittade på Röda Korset, och gjorde slag i saken när pojkarna fick en ny kusin-vitamin förra veckan. Klart grabben ska ha ett par mysbyxor. Nu var det visserligen inga muddvarianter med där, men jag klippte efter modellen med resårer nertill, kortade av lite både ner- och upptill, gjorde muddar av en randig interlock (ej E-slöjds) och tog en pingvin från ett mönstrat tyg som applikation. Hoppas de passar, mjuka blev de iallafall, om än lite större än jag trodde (klippte efter storlek 60 men de känns mer som 70). Framstyckena är smalare än på andra byxmönster jag sett, annars är det ju som vilket byxmodell som helst egentligen.

Sen var det en rejäl bit kvar av velouren jag haft liggande i hyllan så då passade jag på att klippa till en overall till F också, av Stilmönstret. Tog storlek 77 och förlängde ärmar + ben, la till en grenkil så det blir bättre plats för blöjan och modifierade kragen lite så den inte blir så spretig, nu när inte blixtlåset går ända upp. Är i valet och kvalet om jag ska sätta dit muddar, mycket av looken försvinner väl då men å andra sidan kanske det blir mer praktiskt och bärbart längre fram.
Hur som helst så sitter den ganska bra nu. Guldkommentaren kom från storebrorsan: "han ser ut som en partydansare!". Vet inte riktigt varifrån han fått det, vi har definitivt inte vart på några partyn där dansarna haft velouroveraller, eller andra overaller heller för den delen. Han kanske har sett något barnprogram med pyjamasparty, vad vet jag? Liten koll man har på vad småttingarna ser på tv egentligen, skrämmande...

Hej hej! Här står jag i min ouppfållade overall, morsan skärp dej nu!

fredag 16 november 2007

Änglastrumpor

Äldste sonen fick "ärva" en stor åktraktor av bekanta och då ville jag ge döttrarna i familjen något i utbyte. Nu blev det nog kanske inte något lika värdefullt men jag får väl fylla på med presenter allteftersom. Strumporna är sydda av halvlinne, bollfrans från en gammal gardin samt vit fodertaft med påstrukna änglar. Ja eller vad man ska kalla dem? Hihi. Jag hittade gamla transferark med bokmärkesmotiv i en handarbetstidning från -79 (finns gömmor hos modern). Det skulle bli klarare färger på syntet stod det, och inte för att det blev jätteklatschigt, men när jag testade på bomull blev det riktigt blekt... Nåja, det är ju ändå inget man ska ha på sig och svettas i! Formen på foten blev iallafall snyggare än förra julstrumpan jag sydde, men det får ju inte plats så värst stora paket. Mer långsmala, eller julgodis.


onsdag 14 november 2007

Mi mysse

Det har börjat bli svårt att komma åt symaskinen, eftersom lillen inte gillar ljudet den frambringar och han sover alltmindre på dagarna nuförtiden. Så istället har jag gjort några mössor på min eminenta Quick-knit-mockajäng. Däremot är det lättare att prova mössorna på honom, de sitter ju inte åt någon-stans då de är i vuxen-storlek. Perfekt sätt att göra något av udda nystan eller garn jag inte haft någon plan med. Oftast tar jag dubbla eller tredubbla trådar så man inte ska behöva frysa alls om öronen. Blir nog några julklappar mindre att handla...


Rosiga kinder i rosamelerad mohairmössa.

Greta Garbo kom på besök i en grönmelerad boucléskapelse...

måndag 12 november 2007

Julig strumpa

Har nu testat decoupage för första gången. Men jag fuskade lite och använde vlisofix först, då blev servetten ganska stabil trots att det bara var ett papperslager. Sen penslade jag på lite lack uppepå motivet, och strödde en gnutta glitter på pepparkaksgubbens fluga. Övriga material är jute, ylle (tror jag iallafall det naturvita är) och ett guldband med stjärnor. Är dock inte helt nöjd med formen på strumpan, lite för pluttig fot, men nästa gång så... Ja det står inte på, snart är det dags att slå in paket och fixa med adventskalender! Yippieskip!!

söndag 11 november 2007

Japaner japaner

Tänk att de är så förtjusta i Sverige, japanerna. Dalahästar har de ju piratkopierat en tid, tillverkade i en ort som de döpt till Mora så de är ju finurliga också! Fast det lär ju knappast löna sig nu så dyrt som allt är där. Istället har de tryckt hästarna på tyg, se här vad jag fann på Superbuzzy:

Dala horse twill

"Swedish dala horses and baby chicks are the stars of this sweet Scandinavian-inspired print." Baby chicks, ja de är ju för rara alltså! Charmigt tycker jag.

torsdag 8 november 2007

Skynda skynda...

... det är gott om tid sa ju Gunde, och jag instämmer! Det här skojiga hittade jag hos Man Made:

“I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don’t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog.”

Så de tre första som svarar med en kommentar på detta inlägget om att de vill vara med kommer att får en hemgjord överraskning från mig någon gång under det kommande året. Kul eller hur? Fast då måste man själv göra samma sak på sin blogg, så det kräver att du har en blogg!!!! “

Låter som en spännande kedja, man vet aldrig vad det kan bli, men ingen lär gå besviken! När man har glömt bort allt så vips dimper det ner en rolig överraskning i postlådan! Det gäller bara att hålla reda på vilka adresser man ska skicka till...

söndag 4 november 2007

Svarta fåret

...eller åtminstone mörkgråa lammet. Tillslut blev "hoodien" (jodå fast i stickat utförande) klar till lillen. Teddygarnet köptes innan han föddes och jag hade siktat på att göra stl 74, men som tur var räckte det till 80. Hade den blivit mindre skulle den vara snabbt urväxt, men nu är ärmarna t o m lite långa. Skönt! Det var helt omöjligt att räkna varv i efterhand, det blev liksom lurvigt på en gång, så jag var tvungen att koncentrera mig till max under jobbets gång, vilket gjorde att det inte blev alltför mycket slöstickande vid tv:n i början. Men sen jag kom igång gick det ganska snabbt, tacka för det när det var så små stycken.

Är relativt nöjd med den, men måste nog justera lite, t ex göra knapphålen aningen mindre och kanske sprätta upp huvan, för mittbaksömmen stämde inte riktigt mot mitt bak på koftan upptäckte jag när den var fastsydd. Mystiskt, den verkar varken sträckt eller rynkig någonstans, men det är också ett förlåtande garn. Med ull så den är varm & gosig!

Garnet Teddy, materialkostnad: 57 kr, knapparna hade jag hemma.

lördag 3 november 2007

Snowball

Det har ibland varit fågeltema på bloggen, och jag följer upp med en länk till en störtskön pippi: http://birdloversonly.blogspot.com/2007/09/may-i-have-this-dance.html
Kakaduan Snowball gillar tydligen att dansa, självlärd är han också. Missa inte detta videoklipp! Skruva upp ljudet och dansa med!!