onsdag 31 oktober 2007

Gosetossor

Liksom t ex Jes testar jag gärna nya toffelmönster, detta finns att ladda ner gratis här.

Jag tog lite restbitar som blev kvar efter babyfilten, materialet är filtad lammulls-/angora-tröja. De är så små (0-3 månader) att jag inte kunnat prova på bäbis än, minstingens fötter skulle nog tränga ut dem rejält... Enkla att sy men ganska pilligt med förstärkningstriangeln, skinnbiten ville bara glida undan när man var tvungen att sy från rätan. Det fattas langettsöm runt kanten, hade inget passande garn. Dekorationen blev aningen förhastad, skulle vara julig hade jag tänkt men det vore nog sötare med blommor eller roliga knappar. Får bli på nästa par, som redan är tillklippt i blått.

söndag 28 oktober 2007

Purple chain

Har äntligen avslutat några ufon, vad befriande skönt det känns! Sånt som ligger och väntar på den sista finishen eller bara lite inspiration... sen kan man börja på ny kula igen. Det var en tunika som legat tillklippt sen lila var modernt senast, alltså några år (skämmigt!) och ett halsband som visade sig passa rätt fint till den.

Tunikan blev ganska bra, mjuk och fladdrig, men gjorde sig inte alls på bild så den "publicerar" jag inte, ser bara ut som ett marinblått sjok på en galge. Halsbandet blev väl inte heller så spännande fotat kanske, ser något murrigt ut. Gjort av begagnade pärlor/ljuslila halvädelstenar (tror jag) och ett nytt blomhänge, är relativt nöjd med utförandet. Det är reglerbart tack vare öglan i ena änden. Hade funderat ett tag på om det skulle bli en vanlig knytvariant men då skulle det nog varit längre och pärlorna räckte inte till. Är i vanliga fall ingen särskilt lila person, fast det matchade rätt bra ihop med "rosa bandet" vi hade på oss på jobbet igår...



fredag 26 oktober 2007

Massa mysplagg

En snabb vända in hos Röda Korset resulterade i ett par roliga symönster. De var redan urklippta och tyvärr saknades största storleken av en overall, men man kan ju lägga på lite själv efter mätning. De torde vara från 70-talet nån gång och om inte annat så kanske jag hinner sy något till de kommande tre småkusinerna. En har redan passerat beräknat datum, en ska komma i november och den tredje i februari. Vad vi vet ska det bli åtminstone en liten tjej, annars är det mest grabbar i kusinskaran. Så det kan bli klänningar sydda vad det lider.


Tänk att de sålde mönster på Konsum "förr", det var tider det!

onsdag 24 oktober 2007

Mockasiner

Till slut kom jag åt en ordentlig symaskin (hos mina föräldrar) och kunde göra färdigt lädertossorna. Sömnaden tog högst 15 minuter, tänk att de fått ligga i skamvrån så länge för en sån kort produktionstid... De sitter iallafall som handsken nu och verkar jättesköna & praktiska när man ska skjuta ifrån i gåstolen. Men så värst många sockor kan man inte ha inunder.

söndag 14 oktober 2007

Griseknoen

Superenkel grisluva, av frottéfleece och fodrad med mönstrad bomullstrikå. Originalet var gjord av ko-velour men jag har inte hittat någon sådan än. Lite stor till minstingen så det får nog bli en present till någon av kusinvitaminerna... Inuti öronen är den fleeciga sidan vänd utåt.

fredag 12 oktober 2007

Höstväska

Igår kom vintern på besök men idag är det tillbaka till det vanliga igen. En väska nästan färdig (saknas knäppanordning, troligen isydd tryckis). Gillar färgerna, som är mer åt grön-brunhållet än på bilderna. Tygerna är av kraftig bomull och filtad ull. Ullen är från en kjol jag sytt för några år sen till farmor, och den råkade hamna i tvättmaskinen så jag fick tillbaks den för att sy om till något annat. Hon tyckte att jag skulle göra byxor till pojkarna, men de vill nog knappast ha på sig sticksiga yllebrallor... Finns endel kvar att göra lappar eller fler väskor av.

Mönster från Ottobre

Innerficka av ylle så inte luren behöver frysa...

tisdag 9 oktober 2007

Finn fem "fel"

Visheten vann över latheten så det var bäst att sy dit benmuddarna genast! Funkar inget vidare att ha uppvik på en sån vid byxa till en sån liten kille... halkar ner hela tiden.

torsdag 4 oktober 2007

Proto typ

Nu är första väskan i "massproduktionen" färdig, men det är nog inte den slutgiltiga modellen. Den blev lite för påsig och stor, passar faktiskt rätt bra som påhängsbag till vagnen fast det inte var tanken från början (kanske lite långt handtag för att vara riktigt praktisk...) Tyget är ett loppisfynd, över 2 meter för 10 kr, det är tjockt och stadigt så jag har inte förstärkt med vlieselin. Fodrad med vit lakansväv, beg. Invändig mobilficka och knäpps med hank & knapp. När jag glad i hågen skulle fota pep kameran: no more power. Pust och stön. Ladda ladda.