lördag 30 juni 2007

Missbedömning

Hur i all världen kunde jag tro att en som inte ens är ett halvår gammal skulle ha växt ur en bodysuit i storlek 80? Nog för att han är en stadig bit men än kan han ju ha 74... Nåja det var åt rätt håll iallafall, vore värre om han verkligen HADE växt ur den! Jag var lite osäker på om jag plussat på tillräckligt på ärmar och ben eftersom mönstret var till en kortärmad shortsoverall och så mycket mer hade inte behövts tydligen, då skulle den nog blivit för trång för en bebbe med den längden. Halsmudden verkar vara lite sladdrig fast det märker nog inte F om han inte råkar se sig själv i spegeln...

Jycken Rasmus ser något avis ut, han skulle nog gärna vilja ha en likadan!

Eftersom den redan fått morotspuredregel på sig blir det en tvätt och sen lagring tills ben & armar växt ut en bit.



Straffånge

Symaskinen har fått vila ordentligt på sistone. Trots att vädret varit ytterst varierande har jag inte känt mig sugensömnad, tills jag upptäckte att lillen rännt iväg på längden alldeles väldeliga. Nog för att jag vet att de växer ryckvis, bebisarna, men det är ju nästan att man kan se växet med blotta ögat. (Ett ord som nog 4-åringen hade kunnat konstruera, men vet inte vad man skulle kalla det annars; växningen? ökningen?) Började bli orolig att en overall jag klippt till för ett tag sen skulle bli urväxt direkt om jag inte ångar på med att få den färdig, så igår trampade jag igång. Mönstret är från Allt om handarbete 5/2007, med förlängda ärmar och ben. Jisses vad roligt det var att sy, hade nästan glömt det! E-trikås tyger är ju så tacksamma att jobba med. Till halsmudd tog jag en rest från en sönderklippt tröja, samma som jag sydde lillens turkosa byxor av.

Idag var det dags för sista sömmarna samt tryck-knappar. När jag bara hade en fåll med tvillingnålen kvar tog plötsligt tråden helt slut... chock, fasa. Både undertråden och övertrådarna var för korta för att sy hela fållen med så jag fick SKARVA, dvs knyta ihop några trådändar till övertrådarna och ta en annan färg till underspolen. Jag har då sällan eller aldrig varit med om att det varit så tajt med tråd. Hade ingen lust att hasta iväg till affären för att köpa ny, man vill ju bli färdig genast, men nu löste det sig med en hårsmån. Så länge knutarna inte behövde passera nålen gick det faktiskt att sy med skarvad tråd. Däremot blir det bara trassel om änden är så kort att den kommer in i "trädningsbanan" (ännu ett ord som jag inte tror står med i Akademiens ordlista...)

Är rätt så nöjd med resultatet. Fick skippa några stickningar men jag tror det funkar utan. När så lillen fick prova overallen visade det sig att oron var obefogad, han kommer troligen inte växa ur den i första taget. Benen skulle kunna vikas upp en halv deci, fast till hösten kommer den nog vara perfekt. Den är ändå väl varm att ha i sommar, om det inte blir ruggväder hela juli (hemska tanke)!

Kycklinggul kofta, någon?


Det här setet fick största pojken av en släkting när han var nyfödd, men varken han eller lillebrorsan har använt det. Har liksom inte blivit av, och så är jag inte särskilt förtjust i färgen. Men den är mjuk och skön, passar nog till en liten tjej på några månader skulle jag tro. Bröstvidden är 50 cm, liv-längd 25 och ärmlängd 19. Mössan är något liten, runtom ca 46 i sträckt läge. Flammigt bomullsgarn och stickad i något mönster jag inte vet namnet på.

Lägg gärna ett bud om du är intresserad av att köpa!

torsdag 14 juni 2007

Solskyddsfaktor

Solhattar står högt i kurs nu (ja idag & igår kanske sydväst vore mer passande, men resten av veckan har ju varit strålande!) Jag har en liten gudson, Axel snart 1 år, som har namnsdag på lördag. Är även hans faster så här gäller det att inte glömma bemärkelsedagarna! Familjen har islandshästar och katter samt snart får, så jag blev glad när jag hittade ett nyinkommet halvlinne med bla de djuren tryckta i svart, i lokala tygaffären (där jag för övrigt jobbar då jag inte är mammaledig...) Mönster gjorde jag efter lillens köpta beppemössa, han är visserligen lite yngre men har rätt stort huvud. Handtvättade tyget, hoppas det inte krymper alltför mycket sen, som lin kan ha en tendens att göra. Men det brukar ju töja ut sig igen efter lite användning. Till foder tog jag lite rester efter det hemvävda lakanet som F´s spjälskydd är sytt av, det är mjukt för små fjunishuvuden. Riktigt mysigt att sitta inne & sy när regnet öser ner ute, till och med handsömnaden var trevlig, oj där ljög jag, nåja mindre tradigt än det brukar.


Lillkillen fick prova skapelsen och han verkade trivas i den, blev hur sprallig som helst så det var stört omöjligt att få skarpa kort. Sen lessnade han av att flina, men jag tar ändå med en bild där han har hemsydda dregel-haklappen med fleecebaksida, liknande en jag såg på Kokalals blogg. Sååå himla praktisk, blöter inte ner kläderna under.

Nu är hatten ivägskickad med posten, håller tummarna att den hinner komma fram innan helgen!



tisdag 12 juni 2007

Amningstopp

Eftersom senaste tiden mest gått åt till födelsedagskalas, en stockholmsresa samt trädgårdspyssel har jag inte hunnit sy så mycket. En amningströja har det dock blivit, av 100 % bomullstrikå (stuv för ca 50 kr) och mönster från Stoff och Stil. Den är ganska lättsydd, det krångliga är bara att man måste byta mellan tvillingnål och vanliga jerseynålen några gånger, och det är ju egentligen inte så avancerat. Jag gillar omlottlösningen, det ser lite mer arbetat ut. Ärmarna hade kanske kunnat vara lite längre, dessa avslöjar varje uns av gäddhäng, men det får väl bli en sporre att köra lite tricepsövningar framöver. Bilden togs av den nyblivne 4-åringen, jag anar viss talang...